Het advies en de recepten die goed zijn voor je hart

Het advies van Tine en Laura dat goed is voor je hart

Onze voedingsconsulente Laura van Befitbeawesomebylaura had het genoegen Prof. Dr. Tine De Backer van het UZ Gent in haar keuken te ontvangen. Bekijk de video om Tine’s advies over hypertensie te ontdekken.  

De recepten van Laura die goed zijn voor je hart

ONTBIJT
Shakshuka met zoete aardappel en kerstomaat 

Ingrediënten voor 2 personen: 

  • 1 zoete aardappel 
  • 2 eieren 
  • 10 kerstomaten 
  • 1 sjalot 
  • peper  
  • verse basilicum 
  • Optioneel: 100 g ongezouten (kalkoen)spekreepjes 

Optioneel: Bak de spekjes krokant zonder vetstof in een koekenpan op een middelhoog vuur.  

Pel de sjalot en snijd fijn. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van ongeveer 1 centimeter. Halveer de kerstomaten. 

Schep de spekjes in een kommetje en zet even opzij.  

Bak de sjalot en zoete aardappelblokjes, eventueel in het vet van de spekjes. Kruid met peper en zout. Schep regelmatig om en laat 7 à 8 minuten bakken tot de aardappelen gaar zijn. Voeg eventueel wat water toe als de blokjes aan de bodem gaan kleven. 

Voeg de kerstomaten en de spekjes toe en roerbak kort.  

Maak 2 kuiltjes in de pan en breek de eieren hierin. Zet het vuur laag en bak de eieren zo’n 3 à 4 minuten mee. Kruid af met peper en gebruik wat verse basilicum.  

Serveer uit de pan. 

Lunch
Toast burrata met paprika en rode ui

Ingrediënten voor 2 personen: 

  • 2 sneden volkoren- of waldkornbrood 
  • 2 rode uien 
  • 1 burrata 
  • 2 rode (punt)paprika’s 
  • 25 ml balsamicoazijn 
  • olijfolie 
  • peper  
  • Optioneel: 1 handvol cashewnoten 

Pel de rode ui en snijd in ringen. Halveer de paprika, verwijder  

de zaden en zaadlijsten en snijd in fijne snippers. Hak eventueel de noten fijn. 

Verhit een scheut olijfolie in een antiaanbakpan op een middelhoog vuur. Bak de ui glazig. Voeg de paprikasnippers en eventueel nog een beetje olijfolie toe en laat gedurende 5 minuten bakken.  

Voeg de balsamicoazijn toe, zet het vuur hoger en laat even inkoken. Roer geregeld om.  

Toast de sneden brood.   Leg op elk bord 1 geroosterde snede brood. Schep de paprika en rode ui eroverheen. Snijd de burrata in tweeën en verdeel gelijk over de toasts. Kruid met peper. Werk eventueel af met de fijngehakte noten.

Dinner
Zalm in sesam-kokossaus met broccolipuree

Ingrediënten voor 2 personen: 

  • 2 zalmfilets (ca. 150 g per stuk) 
  • 1 kleine broccoli 
  • 1 teentje look 
  • 400 ml kokosmelk (in blik/brik) 
  • 1 blokje visbouillon 
  • 1 blokje groentebouillon 
  • 5 el sesamzaadjes 
  • verse dille 
  • nootmuskaat, peper 
  • olijfolie 
  • water 

Snijd de broccoli in roosjes en de stronk in schijfjes. Pel de look en pers hem. 

Verhit een scheutje olijfolie in een kookpot op een middelhoog vuur. Voeg de broccoliroosjes, stronk en knoflook toe en roerbak 2 minuten.  

Voeg 150 milliliter water en de groentebouillon toe. Zet het deksel op de pot en laat 8 minuten pruttelen tot de broccoli gaar is. Giet af in een vergiet.  

Giet de kokosmelk in een grote wok- of stoofpan (met deksel) en breng aan de kook. Voeg de zalm, visbouillon en 3 eetlepels sesamzaadjes toe. Zet het deksel op de pan en laat 3 minuten sudderen op een middelhoog vuur.   

Haal de pan van het vuur en laat nog 2 minuten rusten. Versnipper er wat verse dille overheen en kruid met peper. 

Duw met een lepel het overtollige vocht uit de afgegoten broccoli. Pureer en breng op smaak met nootmuskaat en peper.  Verdeel de zalm in sesam-kokossaus over twee kommetjes en   werk af met de overige sesamzaadjes. Serveer met de broccolipuree.