Feiten en fabels

Heel wat fabels bestaan over hoge bloeddruk. Kom hier te weten of wat gezegd wordt over hoge bloeddruk een feit of een fabel is.

WAAR of NIET WAAR?

Ik voeg geen extra zout toe aan mijn maaltijden. Dit is voldoende om mijn zoutinname en bloeddruk onder controle te houden.

Bijna 80% van het zout dat we dagelijks innemen zit verborgen in voedingsmiddelen, zoals kaas, vleeswaren en sauzen. Zoutbeperking houdt meer in dan ‘geen extra zout toevoegen aan je maaltijden’.

De bloeddruk kan omhoog gaan tijdens een bezoek bij de huisarts.

Dit klopt. Dit fenomeen heeft ook een naam: witte jas hypertensie. Patiënten kunnen nerveuzer of angstig zijn bij de arts, waardoor hun bloeddruk tijdelijk kan stijgen. Vandaar het belang van de 24-uursmeting of de thuismetingen gedurende 1 week om de diagnose hypertensie te stellen.

Hypertensie komt voor in mijn familie. Bijgevolg kan ik niets doen om het te voorkomen.

Hoge bloeddruk op zich is niet erfelijk, maar je kan wel bepaalde genen erven die het risico verhogen om hypertensie te ontwikkelen. Echter hebben reeds vele mensen met hypertensie in hun familiegeschiedenis, de ontwikkeling ervan kunnen voorkomen door een gezonde levensstijl te volgen.

Zolang één van beide waarden oké is, moet ik mij geen zorgen maken.

Bij sommige mensen, vaak ouderen, is alleen de systolische bloeddruk verhoogd. De diastolische bloeddruk is normaal. Deze vorm van hoge bloeddruk (geïsoleerde hypertensie) is even schadelijk als de hoge bloeddruk waarbij ook de diastolische bloeddruk verhoogd is. Het is dus niet omdat één van beide waarden oké is, dat je geen hypertensie hebt.

Als ik mij goed voel, mag ik een aantal dagen mijn medicatie overslaan.

Ook al voel je je goed, mag je niet zomaar een dosis overslaan. Hypertensie is een stille doder. Ondanks je geen symptomen voelt, kan schade optreden in je lichaam. Hypertensie is niet geneesbaar, wel controleerbaar door je leven lang elke dag je medicatie correct in te nemen. Bovendien bestaat voor bepaalde geneesmiddelen een risico op neveneffecten wanneer de behandeling plots gestopt wordt.

Ik moet levenslang mijn geneesmiddelen blijven nemen.

Indien medicatie noodzakelijk blijkt te zijn om je bloeddruk onder controle te houden, zal je deze medicatie levenslang moeten nemen. Je arts kan wel beslissen om je dosis geleidelijk aan te verminderen als de bloeddruk goed onder controle wordt gehouden gedurende een langere periode. Dit zal voornamelijk het geval zijn, als de medicatie gecombineerd wordt met aanpassingen van de levensstijl.

Hypertensie ontstaat ten gevolge van een stressvolle situatie.

Een stressvolle situatie kan aanleiding geven tot een tijdelijke verhoging van de bloeddruk. Het is echter niet bewezen dat stress op zich de oorzaak kan zijn van hypertensie. Op een ongezonde manier met stress omgaan (bijvoorbeeld door te roken, veel alcohol te drinken, minder te bewegen), kan je risico op hypertensie wel vergroten.

Vaak wordt per toeval vastgesteld dat iemand hypertensie heeft.

Doordat hoge bloeddruk meestal zonder symptomen gepaard gaat, wordt vaak per toeval vastgesteld dat iemand een hoge bloeddruk heeft. Bijvoorbeeld tijdens een routinecontrole bij de huisarts. Doordat hoge bloeddruk zich als een “stille doder” gedraagt, is het aangeraden om op regelmatige basis de bloeddruk te (laten) controleren. Raadpleeg je arts, indien je bloeddruk hoger dan 140/90 mmHg blijkt te zijn.